Dold installation av varningsljus

Dold installation av varningsljus

Trenden är här för att stanna!

Visst kommer du ihåg 90 talet då polisbilar och ambulanser var utrustade med stora saftblandare på taket och höga ljusramper med blinkande och roterande halogenlampor.. Det har hänt mycket sedan dess både på teknik och utrustningssidan. Halogenlampor har blivit ersatta med LED-teknik och designen har fått en allt högre prioritet. Låga LED ljusramper och små riktade LED lampor har blivit vardag, men det stannar inte där.

Trenden har blivit att utrusta fordon med varningsljus och utryckningsljus på ett sådant sätt som gör minsta möjliga åverkan på fordonet. Installationen ska vara så dold som möjligt med ljusen infällda i stötfångare, gömda bakom grillen, bakom sidorutor, infällda i bakluckans underkant och gömda innanför bakrutan.

Anledningar till detta är många, det är inte ovanligt att fordonet är en leasing bil och ska lämnas tillbaka utan åverkan när avtalstiden har gått ut. Många använder fordonet även för privat bruk och vill inte att bilen ska uppfattas som ett arbetsfordon. En annan anledning är stöldrisken, en ljusramp är mera stöldbegärlig än ett riktat varningsljus som dessutom kan vara monterad på ett sådant sätt att det är svårt att se vid första ögonkastet. På blåljussidan är det ofta civila polisbilar som ska vara utrustade så pass diskret att ingen ska kunna identifiera att det rör sig om en polisbil.

Självklart är det inte bara varningsljus som önskas vara dolt monterade, detta gäller även bland annat; extraljus, sirenhögtalare, strömbrytare, antenner kommunikationsutrustning m.m.

Självklart minskar dolda installationer den synliga åverkan på fordonet och ger användaren en mera civil image när den inte används. En annan fördel är att utrustningen sitter mera skyddad både mot yttre åverkan, väder och vind samt att man minskar stöldrisken.

Det är vanligt förekommande att den monterade utrustningen demonteras efter att leasingperioden har gått ut och monteras igen i ett nytt fordon vilket gör det till en både miljövänlig och kostnadseffektiv lösning.

Priset blir oftast inte högre om man jämför med vad det kostar att köpa och installera en ljusramp alternativt utföra en dold installation med riktade LED-moduler.

Dold installation av varningsljus